İş

Türkiye’de Arabanızı Satıp Amerika’da Hayata Başlamak Mümkün mü?

Türkiye’de arabasını satan bir kişinin ABD, Kanada gibi ülkelerde kolaylıkla yeni bir düzen kurabileceğini gösteren görsellere mutlaka rastlamışsınızdır. Görüntülerde, Türkiye’de satılan bir arabanın parasıyla ABD’de sıfır araba, ev kirası, bilgisayar ve daha birçok şey alınabiliyor.

Bugün hep birlikte bu senaryonun ne kadar gerçekçi olduğunu öğreneceğiz. Böylece, “Yerleşik bir düzenim var” Sanırım bunu söyleyenlerin ‘acısını’ bir nebze olsun anlamış olabiliriz. Diyelimki ABD’ye taşınacağız…

Önce şu arabayı elimizden alalım. Mercedes alamadık, Fiat Egea’mız var.

“Ayağımızı kesmeye yeter”Türkiye’de diyenlerin lüks tercihi Fiat Egea ikinci el satış fiyatı yaklaşık 370 bin TL . Arabayı satıp parayı dolara çevirdiğimizde 19.844 dolar alıyoruz.

Bu parayla önce pasaport ve vize işlemlerini halledelim.

Türkiye’de ABD’ye vize almak için ödemeniz gereken önlem 160 dolar. Tabii hazır gelmişken 10 yıllık pasaport alalım. 10 yıl geçerli pasaport için ödemeniz gereken tutar 1.478 TL’dir. bu cari oran 79,27 dolar yapmak. Sattığımız arabanın parasından kalan 19.604 dolar . 

Pasaportumuz ve vizemiz de bittiğine göre uçak biletlerimizi alalım.

Kalkış için yakın bir tarih seçersek 25 bin TL’den başlayan fiyatlarla seyahat etmek zorunda kalıyoruz. Biraz daha ileri götürelim, bir süre ailemizle vakit geçirelim diyoruz ve 1 ay sonrasına bilet aldığımızda 18 Ocak 2023 tarihli oluyor. En uygun bilet fiyatı 12.092 TL.Biletimiz 648 dolardı. Kalan paramız: 18,956 dolar. Tabii sadece giden biletleri alıyoruz. Çünkü ne zaman döneceğimizi bilmiyoruz…

Amerika’ya kadar yolumuz varken güzel bir yerde yaşayalım. Örneğin, Washington’da…

Washington’da güzel bir mahallede güzel bir eve taşınalım. Her zamanki gibi çok fazla uçmamalısın; kiralamaya gidiyoruz. Washington-Graham’da 3 yatak odalı konut için 2700 $ kira ödememiz gerekiyor. İlk kiramızı çıkardıktan sonra geriye 16.256 dolar kalıyor.

ABD’de ülkemizdekinin bir benzeri sistem var ve kiralama yaparken ölçü depozitosu ödemeniz gerekiyor. Bu ölçü bölgeden bölgeye değişmekle birlikte, kiralama fiyatınızın 1-1,5 katına kadar çıkabilir. Diyelim ki daha vicdanlı bir ev sahibi ile karşılaştık ve 1 kira bedeli daha depozito olarak verdik. Yani elimizde kalan 13.556 dolar.

Arabanın konforuna alıştık, ayaklarımızı yerden kesecek bir araba alalım o zaman.

Fiat Egea’yı Türkiye’de düzgün kullandık, bu sefer farklı bir araba alalım. 2014 yılında üretilmiş bir Fiat 500 L’yi 9.990 dolara satın aldık.Doğal arabayı aldığımızda paramız 3.566 dolara düştü.

Şimdi bu parayı hobilerimize harcayalım.

İşlerimizi yapabileceğimiz, oyun oynayabileceğimiz bir bilgisayar toplayalım. Kasa, fare ve klavye için 1.299 dolar ödedik. Ayrıca monitör için 259 dolar harcadık. 2008 dolarımız kaldı.

Bir de Playstation 5 alalım.

ABD’nin en büyük alışveriş merkezlerinden biri olan Walmart’a girdik ve bir PlayStation 5 almak istedik. Yukarıda gördüğünüz gibi hazır setler oldukça çekici duruyor. Tüm aksesuarlarıyla birlikte bir PlayStation 5 aldığımızda bile. Cebimizden çıkan para 809,99 dolar. Yani kalan paramız 1,198 dolar. Bu para cebimizde kalsın, uzun uzun alışverişinizi yapalım diyelim.

Her şey yeterince takdir ediliyor ama evimizin kirasını önümüzdeki aylarda nasıl ödeyeceğiz?

Tabii ki bunun için çalışmalıyız. Amerika’ya taşınıp orada yaşamak için vize almak istiyorsanız öncelikle yapmanız gerekenler orada işinizi hazır hale getirmeniz gerekiyor. İş bulduktan sonra size gönderilen davetiye ile çalışma vizesine başvurabilirsiniz. Bunun için ya geçici bir işte çalışıyor olmanız (tarım işçisi gibi) ya da yaşadığınız ülkede bir işte uzman olmanız (en az lisans mezunu olmanız gerekmektedir) ya da Türkiye’de çalıştığınız şirketin mutlaka olması gerekmektedir. ABD bağlantıları var.

Bu kurallardan herhangi birini rastgele yerine getirirseniz, vize başvurunuz onaylandığında bilgilendirileceksiniz. 3 yıl geçerli olmak kaydıyla daimi ikamet ve çalışma vizesi verilir. Bu süre nadiren 1 yıl daha uzatılabilir.

Taşınmak da kolay değil.

Ülkede oturma izni aldıktan sonra size ‘sosyal güvenlik numarası’ veriliyor. Elektrik, su, telefon faturalarınızdan kredi kartı ekstrelerinize bu numara üzerinden. Yaptığınız tüm ödemeleri görebilirsiniz.Ödemelerinizi zamanında yapıp yapmamanız da kredi notunuzu yükseltir veya düşürür.

Bir ev bulduğunda “Bu evi tutuyorum” Öyle deyince bütün evler bir anda önünüze serilmiyor. Bahsettiğimiz bu güvenlik numarasına bakılıyor. Ancak ülkeye yeni giriş yaptığınız için daha önce rastgele bir ödeme görülmeyince bu durum site sakinlerinin dikkatini çekiyor. yani kısaca sen “Daha dün geldin, kredi notun bile yok. Sana nasıl güvenelim?” onlar söylüyor. Bu durumda, (varsa) ABD’de yaşayan bir tanıdığınızın referansı işinize yarayabilir. Aksi halde Bir ev bulmak oldukça zor olabilir.

İş bulduk, taşındık. Peki maaşımız ne olacak?

ABD’de saatlik fiyatlar eyaletten eyalete değişir. Örneğin, hesaplamalarımızda kullandık. Washington’da saatte 14,49 dolar ödenir. Haftada 40 saat sisteminin uygulandığını düşündüğümüzde maaşınız ayda 2.318 dolar yapmak. Bu durumda evinizin kirasını bile ödeyemezsiniz.

Ancak ABD’deki birçok meslek kümesinde taban fiyattan daha yüksek bir maaş ödenmektedir. İşte bazı meslekler ve ortalama maaşları:

  • Doktor: 2.470 – 35.200dolar
  • Öğretmen: 4.010 – 15.300dolar
  • Mimar: 3.520 – 14.100dolar
  • Avukat: 2.940 – 23.500Ortalama bir maaşla çalışabilirsiniz.

Doktor olmak zordur. Daha kolay işlerde çalışalım dersek:

  • Çocuk bakıcısı: 2.580 – 13.500dolar
  • Temizlik Görevi: 2.060 – 4350dolar
  • Çalışan: 2250 – 3000Ortalama bir maaş alabilirsiniz.

Hesapladığımızda kolay gibi görünse de başka bir ülkeye taşınmak hem fiziksel hem de zihinsel olarak yorucu olabilir. Bu hesaplamalara yeme-içme harcamalarınızın dahil edilmediğini hatırlatalım. Bir yere taşınmadan önce tavsiyemiz, önce orada yaşayan insanlarla konuşmanız olacaktır. Çünkü bazı şeyleri yaşamadan görmek mümkün değil.

İçeriğimiz boyunca tüm hesaplamalarda 1 dolar 18,64 TLolarak alındı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu