Sağlık

Isırgan otunun faydaları nelerdir? Isırgan otu nasıl kullanılır?

Isırgan otu uzun yıllardır tıpta kullanılırken içerdiği enzim ve mineraller nedeniyle birçok ilacın içeriğinde de yer almaktadır. Mucizevi olan ve şifaları saymakla bitmeyen bu bitki, sürtünmenin değmek üzere olduğu durumlarda kaşıntı ve batma hissi yaratıyor. Bu nedenle kullanım sırasında eldiven giyilmesi önemlidir.

ISIRGANIN FAYDALARI NELERDİR?

Doğada bulunan birçok bitkinin insan sağlığı üzerinde farklı etkileri bulunmaktadır. Isırgan otu da bu faydalı bitkilerden biridir. Uzun bir kullanım geçmişine sahip olan ısırgan otu, insan sağlığı için bağışıklık güçlendiricidir. İçeriğinden dolayı antimikrobiyal ve antioksidan özelliklere sahiptir. Ayrıca ağrı kesici etkisi de bulunan ısırgan otunun faydalarını sizler için sıraladık:

  • Vücuttaki toksinlerin dışarı atılmasına yardımcı olur.

  • Böbrek taşı oluşumunu engeller.

  • Baş ağrılarına faydalıdır.

  • Vücuttaki ödemlerin giderilmesinde etkilidir.

  • Kan dolaşımının dengelenmesinde etkilidir.

  • Kalp sağlığı için faydalıdır.

  • İdrar yolu enfeksiyonlarını önler.

  • Solunum yolu rahatsızlığı olan kişiler için tavsiye edilir.

  • Alerjisi olanlara tavsiye edilir.

  • Gut hastalarının kullanımına uygundur.

  • Kireçlenme ve eklem ağrıları yaşayan bireyler çay olarak tüketebilirler.

  • Prostat sorunu yaşayan erkeklerin tüketmesinde fayda vardır.

  • Kemikleri güçlendirir.

  • Saç köklerini besleyerek saç derisinin hava almasını sağlar ve saçların gürleşmesini sağlar.

  • Cilt sağlığına faydalıdır.

Isırgan Otu Zararları

Isırgan otu tüketimi bozulmamış bitkilerin ortasına girmesine rağmen toplama sırasında eldiven kullanılmadığı takdirde ciltte tahrişe neden olur. Ek olarak, yaygın olmamakla birlikte ısırgan otunun bir grup zararı vardır:

  • Terlemek

  • Mide bulantısı

  • Kusma

  • İshal

  • Isırgan otu kullanımında dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise taze ısırganların deriye veya yaralara direkt temasından kaçınılmasıdır.

ISIRGAN NASIL KULLANILIR?

Isırgan otu kuruduktan sonra yapısına zarar vermeden uzun süre saklanabilen bir bitkidir. Tohumları baharatçılarda, tazesi mahalle pazarlarında satışa sunulan bitki ile salata yapabilir, çayı da demlenebilir. Haşlanıp içine yoğurt katılarak salata şeklinde servis edilebilen bitki, haşlandıktan sonra içine bir miktar doğranmış pırasa katılarak hamur işi olarak da kullanılabiliyor. Isırgan otu ile tohum çayı ve kök çayı da hazırlayabilirsiniz. Mutfakta yemek olarak tüketilmesinin yanı sıra kozmetik bölümünde de kendine yer bulan bitki, daha çok saçlar için tercih ediliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu